Το συναίσθημα και οι ακούσιες αντιδράσεις του οργανισμού

Ποιός βρέθηκε σε μία πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση και δεν ένιωσε κάποιο από τα παρακάτω συναισθήματα;

  • ξαφνικά αισθάνεστε ζέστη,
  • νοιώθετε σαν να μην έχετε φάει για βδομάδες,
  • ιδρώνετε,
  • δεν θέλετε τίποτα άλλο από ένα μπάνιο,
  • τα γόνατά σας τρέμουν…

Αυτό που προκαλεί όλα αυτά στις αγχωτικές καταστάσεις, είναι το φυσικό φάρμακο του οργανισμού, η αδρεναλίνη. Παράγεται από τα επινεφρίδια στον οργανισμό μας και μας οδηγεί στις δύο πρωταρχικές υπαρξιακές αντιδράσεις μας: τη μάχη ή τη φυγή.

Εξάσκηση και Πραγματικότητα

Πολλοί εκπαιδευμένοι στις πολεμικές τέχνες, έχουν γνωρίσει μία μεγάλη έκπληξη όταν βρέθηκαν σε μια πραγματική μάχη στο δρόμο: έχασαν τη μάχη, χωρίς να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν σωστά, σχεδόν τίποτε από όλα όσα είχαν διδαχτεί.

Ο λόγος που ηττήθηκαν, δεν ήταν η ανεπαρκής εκπαίδευση. Μπορεί να είχαν εκπαιδευτεί ίσως και για χρόνια σε κάποια σχολή και να είχαν χτυπήσει αμέτρητες γροθιές στο σάκο.

Εκπαίδευση, ψυχολογία και ελεγχόμενες αντιδράσεις

Σε αυτή την πραγματική κατάσταση, κατά ένα μυστήριο γι αυτούς τρόπο, έπρεπε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν ακόμα έναν ύπουλο αντίπαλο: το σώμα τους.

Πώς θα μπορούσαν, τη στιγμή της επίθεσης, να έχουν πείσει τα πόδια τους να μην σκέφτονται να τρέξουν, αλλά να μείνουν και να αμυνθούν; Πώς θα μπορούσαν να κάνουν τη φωνή τους να μην ακούγεται τρεμουλιαστή, αλλά να είναι ισχυρή, βαριά και γεμάτη αυτοπεποίθηση;

Η καταπολέμηση του εαυτού μας και ο χειρισμός της αδρεναλίνης, είναι εξίσου σημαντικός στην προετοιμασία για τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις.

Η αδρεναλίνη δεν είναι κάτι άχρηστο. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να σώσει τη ζωή μας. Για το λόγο αυτό, στο Wing Tsjun οι μαθητές διδάσκονται πώς να συμβαδίζουν με αυτήν και να καταλαβαίνουν ότι είναι ένα σήμα κινδύνου, που τους προστατεύει από επισφαλείς καταστάσεις. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης βάζουμε τους μαθητές μας σε παρόμοιες αγχωτικές καταστάσεις και μαθαίνουν να τις αντιμετωπίζουν.

Έτσι, σταδιακά μαθαίνουν να κρατούν την ψυχραιμία τους όταν βρίσκονται σε κίνδυνο και να αντιδρούν γρήγορα, με χαλαρό και φυσικό τρόπο.