Το Wing Tsjun θεωρείται το πιο αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας της εποχής μας. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του, το οφείλει στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί κάποιες απλές, αλλά έξυπνες βασικές αρχές και κανόνες δύναμης. Με τη χρήση αυτών των αρχών, το σωματικό μέγεθος, η δύναμη και η εμπειρία δεν παίζουν κανένα ρόλο.


Α. Βασικές Αρχές

Οι βασικές αρχές του Wing Tsjun μας εξηγούν την στρατηγική, τον τρόπο λειτουργίας και τη φιλοσοφία του συστήματος. Φυσικά την ώρα που εκτελούμε τις κινήσεις, δεν υπάρχει χρόνος να σκεφτόμαστε τι κάνουμε. Μέσα όμως από κατάλληλη εκπαίδευση και με την αίσθηση της αφής, όλα γίνονται αυτόματα από το σώμα μας, αντιμετωπίζοντας κάθε δυσκολία τη στιγμή που εμφανίζεται.

Οι 4 βασικές αρχές του Wing Tsjun:

«Όταν ο δρόμος είναι ελεύθερος, πήγαινε μπροστά»

«Αν συναντήσεις αντίσταση, μείνε σε επαφή»

«Αν ο αντίπαλος είναι πιο δυνατός υποχώρησε»

«Όταν ο αντίπαλος υποχωρεί, ακολούθησε»


Β. Κανόνες Δύναμης

Αυτοί οι κανόνες μας εξηγούν πως να χρησιμοποιούμε τη δύναμη, με σωστό και οικονομικό τρόπο. Οι σωστά γυμνασμένοι μύες λειτουργούν με φυσικό τρόπο. Χαλαρώνουν όταν χρειάζεται και σφίγγονται όταν πρέπει, ώστε οι κινήσεις να γίνονται με ευελιξία, ταχύτητα και δύναμη, και να έχουν ακρίβεια. Επίσης, με τους κανόνες της δύναμης βλέπουμε ότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε κόντρα σε μία δύναμη. Αντίθετα, υποχωρούμε και εκμεταλλευόμαστε την δύναμη του αντιπάλου, χρησιμοποιώντας την εναντίον του.

Οι 4 κανόνες της δύναμης στο Wing Tsjun

«Ελευθερώσου από τη δική σου δύναμη»

«Ελευθερώσου από τη δύναμη του αντιπάλου»

«Χρησιμοποίησε τη δύναμη του αντιπάλου»

«Πρόσθεσε τη δική σου δύναμη»