Επιθετική αυτοάμυνα

Μία «φυσιολογική» αντίδραση (τη στιγμή που εκδηλώνεται μία επίθεση), θα ήταν η υποχώρηση και η απομάκρυνση από τον κίνδυνο. Όμως αυτή η τακτική δεν τελειώνει τη μάχη, απλά την αναβάλλει. Ο επιτιθέμενος συνήθως συνεχίζει και κάνει μία επόμενη επίθεση.

Στο WT η αντίδραση είναι εντελώς διαφορετική.

Τη στιγμή που ο επιτιθέμενος ξεκινάει να κάνει την επίθεση, δέχεται ο ίδιος επίθεση, γιατί η άμυνα και η αντεπίθεση γίνονται ταυτόχρονα.

Κατά κάποιο τρόπο, ο επιτιθέμενος «τιμωρείται» για την πρόθεσή του να μας χτυπήσει, καθώς ταυτόχρονα του αφαιρείται η δυνατότητα να προσπαθήσει να κάνει μία δεύτερη επίθεση.

Αυτό δημιουργεί μεγάλη έκπληξη κι αιφνιδιάζει τον επιτιθένενο, σε σημείο που να καθορίζεται με αυτό τον τρόπο η έκβαση της μάχης.

Η αίσθηση της αφής στην κοντινή απόσταση

Το Wing Tsjun είναι γνωστό για τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης ενός αντιπάλου, ακόμα και με κλειστά μάτια. Αυτό είναι εφικτό γιατί στην κοντινή απόσταση, η αίσθηση της αφής αντικαθιστά την όραση.

Με την αφή, οι κινήσεις γίνονται αυτόματα και χωρίς καμία σκέψη.
Όπως ακριβώς λειτουργούν και τα αντανακλαστικά. Ακαριαία και ενστικτωδώς, χωρίς την έγκριση από τον εγκεφάλο, το σώμα κάνει ότι είναι απαραίτητο.

Λειτουργεί με τις κλειδώσεις

Με τη σωστή χρήση των κλειδώσεων, η δύναμη δεν παίζει κανένα ρόλο. Τα χέρια λειτουργούν σαν μοχλοί ή ελατήρια.

Η ιδιότητα του μοχλού είναι να πολλαπλασιάζει την δύναμη, και του ελατηρίου είναι να υποχωρεί αλλά να δυναμώνει καθώς πιέζεται.

Το χέρι λοιπόν με τη βοήθεια των κλειδώσεων γίνεται «μοχλός» όταν χρειάζεται εφαρμογή μεγάλης δύναμης, κι ελατήριο όταν πιέζεται από έναν πιο δυνατό αντίπαλο.

Και όταν το χέρι λυγίζει από την πίεση του αντιπάλου και μετατρέπεται σε «ελατήριο», εκτονώνεται με δύναμη προς τον στόχο όταν απελευθερωθεί από αυτή την πίεση.

Δεν έχει κανόνες

Σε μία πραγματική κατάσταση στον δρόμο, δυστυχώς ο επιτιθέμενος δεν ακολουθεί κάποιους αθλητικούς κανόνες.

Έτσι και το Wing Tsjun, έχοντας προσανατολισμό στην αυτοάμυνα στον δρόμο, αντιμετωπίζει οποιαδήποτε επίθεση, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες και χωρίς κανόνες. Από κοντά, από μακρυά, με έναν ή με πολλούς αντιπάλους.

Χρησιμοποιεί κλωτιές, γροθιές, αγκώνες και γόνατα. Κάνει λαβές, ανατροπές, ρίψεις και μάχεται ακόμα και στο έδαφος αν χρειαστεί.

Η εκπαίδευση είναι πολύ ρεαλιστική, γίνεται όμως με απόλυτα ασφαλή τρόπο. Ο εκπαιδευόμενος δεν δέχεται χτυπήματα στο μάθημα. Αντίθετα, μαθαίνει να τα αντιμετωπίζει και αναπτύσσει τις δικές του αμυντικές κι επιθετικές ικανότητες.