Υπάρχουν πολλοί θρύλοι και μύθοι για την προέλευση του Wing Tsjun. 

Γεγονός είναι ότι λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων, ήταν πάντα πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε τους ανθρώπους και τη συμβολή τους στο σύστημα, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Ο θρύλος του Bodhidharma.

Ας ρίξουμε πρώτα μια γενική ματιά. Ο δημιουργός όλων των κινέζικων πολεμικών τεχνών και ο ιδρυτής του κινεζικού Ζεν στο Βουδισμό, θεωρείται ότι είναι ο Ινδός μοναχός Bodhidharma (440 – 528). Θεωρείται επίσης ότι είναι ο ιδρυτής του «Siu Lam Kung-Fu» (Shaolin Kung Fu). Ο Bodhidharma γεννήθηκε στην Kanchpuram και εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του «Kuttu Varisai». Το 480 έφυγε από τη χώρα του για να ταξιδέψει στην Κίνα, όπου και εγκαταστάθηκε το έτος 523, στη βόρεια επαρχία Henan. Σπούδασε στο περίφημο μοναστήρι Shaolin και είναι εκεί που λέγεται ότι έβαλε τις βάσεις και καθόρισε τον πυρήνα ορισμένων κινεζικών πολεμικών τεχνών, αν και δεν υπάρχουν σήμερα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία.

Μύθος και Πραγματικότητα – Η καταστροφή του Μοναστηριού.

Σύμφωνα με τον πιο δημοφιλή μύθο, το στυλ του Wing Tsjun δημιουργήθηκε σε ένα νότιο Shaolin μοναστήρι που δεν υπάρχει πια. Λέγεται ότι μια καλόγρια που ονομαζόταν Ng Mui ζούσε σε αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Qing (1662-1722). 

Η Ng Mui ήταν αυθεντία σε πολλές πολεμικές τέχνες και έψαχνε για ένα στυλ που θα επέτρεπε και στις γυναίκες (οι οποίες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ήταν συχνά θύματα εκμετάλλευσης και βίας), να προστατεύονται από άντρες επιτιθέμενους, που είχαν την φυσική υπεροχή στη σωματική δύναμη.

Επίσης, πάντα έψαχνε να βρει τρόπους να μάχεται με τους εκπαιδευμένους στο Shaolin, που ήταν πολύ ισχυροί και δημοφιλείς εκείνη την εποχή. Οι μοναχοί Shaolin ήταν πολύ γνωστοί κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Qing και λόγω της αυξανόμενης επιρροής τους, ο αυτοκράτορας Kangxi άρχισε να ανησυχεί για τη δύναμή τους. Έτσι, αποφάσισε να κάψει το μοναστήρι των shaolin, σκοτώνοντας όλους τους μοναχούς μέσα σε αυτό. 

Το σχέδιό του όμως δεν πέτυχε, επειδή οι μοναχοί ήταν ικανοί μαχητές και κατάφεραν να απωθήσουν τους άντρες του αυτοκράτορα. 

Ο θρύλος συνεχίζεται με την ιστορία της προδοσίας από κάποιον που εργαζόταν στο μοναστήρι, τον Chan Man Wai. Αυτός θέλοντας να αποκτήσει φήμη και την εύνοια του αυτοκράτορα, μαζί με τον Ma Ning Yee και άλλους, έβαλαν φωτιά στο μοναστήρι και σκότωσαν σχεδόν όλους κατοίκους του.

Η μοναχή Ng Mui, ο ηγούμενος, ο Master Chi Sim με το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών, Master Pak Mei, Master Fung To Tak και Master Mui Hin, κατάφεραν να επιβιώσουν. Ήταν οι ηγέτες των πέντε στυλ Shaolin που επίσης ονομάζονταν «Οι πέντε πρεσβύτεροι» (The five elders).

 Η αυθεντικότητα αυτής της ιστορίας, φυσικά μπορεί να αμφισβητηθεί. Σύμφωνα με στοιχεία από ένα κομμάτι καλλιγραφίας της εποχής εκείνης, ο Kangxi ήταν υποστηρικτής του βόρειου μοναστηριού Shaolin.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7