Υπάρχουν πολλοί θρύλοι και μύθοι για την προέλευση του Wing Tsjun. 

Γεγονός είναι ότι λόγω της έλλειψης στοιχείων, ήταν πάντα πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε τους ανθρώπους και τη συμβολή τους στο σύστημα, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Ο θρύλος του Bodhidharma.

Ας ρίξουμε πρώτα μια γενική ματιά. Ο δημιουργός όλων των κινέζικων πολεμικών τεχνών και ο ιδρυτής του κινεζικού Ζεν στο Βουδισμό, θεωρείται ότι είναι ο Ινδός μοναχός Bodhidharma (440 – 528). Θεωρείται επίσης ότι είναι ο ιδρυτής του «Siu Lam Kung-Fu» (Shaolin Kung Fu), και λέγεται ότι έβαλε τις βάσεις για τις κινέζικες πολεμικές τέχνες.

Η καταστροφή του Μοναστηριού.

Σύμφωνα με τον πιο δημοφιλή μύθο, το στυλ του Wing Tsjun δημιουργήθηκε από μια καλόγρια που ονομαζόταν Ng Mui, σε ένα μοναστήρι Shaolin κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Qing (1662-1722).

Η Ng Mui ήταν αυθεντία σε πολλές πολεμικές τέχνες και έψαχνε για ένα στυλ που θα επέτρεπε και στις γυναίκες (οι οποίες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ήταν συχνά θύματα εκμετάλλευσης και βίας), να προστατεύονται από τους άντρες, που είχαν την φυσική υπεροχή στη σωματική δύναμη.

Οι μοναχοί Shaolin ήταν πολύ γνωστοί κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Qing και λόγω της αυξανόμενης επιρροής τους, ο αυτοκράτορας Kangxi άρχισε να ανησυχεί για τη δύναμή τους. Έτσι, αποφάσισε να κάψει το μοναστήρι των shaolin, σκοτώνοντας όλους τους μοναχούς μέσα σε αυτό.

Η μοναχή Ng Mui, ο ηγούμενος, ο Master Chi Sim με το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών, Master Pak Mei, Master Fung To Tak και Master Mui Hin, κατάφεραν να επιβιώσουν. Ήταν οι ηγέτες των πέντε στυλ Shaolin που επίσης ονομάζονταν «Οι πέντε πρεσβύτεροι» (The five elders).

 Η αυθεντικότητα αυτής της ιστορίας, φυσικά μπορεί να αμφισβητηθεί.

Η Ng Mui και η μαθήτρια της

Όταν καταστράφηκε το μοναστήρι, οι επιζώντες έπρεπε να χωριστούν, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Η μοναχή Ng Mui εγκαταστάθηκε στο ναό του White Crane (άσπρος γερανός) στο βουνό Tai Leung, όπου ήταν σε θέση να συνεχίσει να εξασκείται στις πολεμικές τέχνες της.

Στο γειτονικό χωριό, συνάντησε ένα κορίτσι που ονομάζονταν Yim Wing Tsjun και τον πατέρα της, Yim Lee, οι οποίοι πωλούσαν tofu στην αγορά του χωριού. Η νεαρή Yim Wing Tsjun είχε προσελκύσει την προσοχή ενός πολύ γνωστού ταραξία στο χωριό που ονομαζόταν Wong. Αυτός της έκανε πρόταση, παρόλο που η ίδια είχε ήδη δώσει υπόσχεση στον Leung Bok Chau και απείλησε αυτήν και τον πατέρα με τη βία, αν δεν υπακούσουν.

Η Ng Mui ήταν τακτική πελάτισσα τους και μια μέρα η Yim Wing Tsjun της εξομολογήθηκε το πρόβλημά της με τον Wong.

 Τότε η Ng Mui, θέλοντας να την βοηθήσει, την πήρε μαζί της για τρία χρόνια και την δίδαξε την πολεμική της τέχνη. Όταν ολοκκήρωβσε την εκπαίδευση, της Yim Wing Tsjun προκάλεσε τον Wong σε δημόσια μάχη.

Ο Wong ήταν τόσο σίγουρος για τη νίκη όμως έμεινε κατάπληκτος και απογοητευμένος, καθώς η Yim Wing Tsjun τον έβαλε κάτω στο έδαφος αμέσως. Σύμφωνα με το μύθο, το στυλ οφείλει το όνομά του σε αυτό το κορίτσι, την Yim Wing Tsjun.

Από την Ng Mui στον Yip Man

Η Yim Wing Tsjun, στα χρόνια που ακολούθησαν συνέχισε τις σπουδές της με τη master Ng Mui και αργότερα παντρεύτηκε τον Leung Bok Chau, τον οποίο και εκπαίδευσε.

Από τον Leung Bok Chau, το wing tsjun πέρασε στον Wong Wah Bo και τον Leung Yee Tai, οι οποίοι πρόσθεσαν όπλα στο στυλ. Ο Leung Yee Tai πρόσθθεσε το «Lok Dim Poon Kwun» (το μακρύ κοντάρι) στο οποίο ήταν πολύ ικανός, και ο Wong Wah Bo πρόσθεσε τα «Bart Cham Τάο» (τα μαχαίρια πεταλούδα).

Επόμενο σημαντικό πρόσωπο στην εξέλιξη του wing tsjun ήταν ο Leung Jan (1826-1901), ο οποίος ήταν ένας γιατρός βοτάνων και φαρμακοποιός. Αυτός κατάλαβε ότι τα μαλακά και τα σκληρά στοιχεία του Wing Tsjun χρειάζεται να συγκεντρωθούν και να συνδυαστούν για να λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους. Ο Leung Jan μαζί με τον Wong Wa Bo, ανέπτυξαν τις τρεις φόρμες με άδεια χέρια του wing tsjun.

Ο Leung Jan κέρδισε τον τίτλο «Wing Tsjun Kung Fu Wong» ή αλλιώς «Ο βασιλιάς του Wing Tsjun Kung Fu», αφού είχε νικήσει σε πάνω από 300 προκλήσεις σε μονομαχία. Ήταν ο πρώτος που κέρδισε με το Wing Tsjun μαχητές από όλες τις πολεμικές τέχνες.

Ο Chan Wa Shun (1836-1909), μαθητής του Dr. Leung Jan, είναι σήμερα γνωστός ως ο δάσκαλος του Yip Man, ο οποίος με τη σειρά του είναι γνωστός ως ο δάσκαλος του Bruce Lee.

Εκείνη την εποχή ο Leung Jan εκτός από τον Chan Wa Shun, είχε και μερικούς άλλους προσωπικούς μαθητές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι γιοί του Leung Chun και Leung Bik, αλλά και ο λεγόμενος «ξύλινος άντρας» Wah.

Pages: 1 2 3