To Wing Tsjun είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας που αρχικά αναπτύχθηκε στην Κίνα. Ανήκει στην οικογένεια Kung-Fu (Kung-Fu στα κινέζικα σημαίνει «σκληρή δουλειά»)
Σύμφωνα με τον μύθο, αυτή την τέχνη την επινόησε μία γυναίκα (η Ng Mui). Κατά τη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν περνούσε από γενιά σε γενιά μέσα από την οικογένεια και σε στενό συγγενικό περιβάλλον.
Ο Yip Man ήταν ο πρώτος που το δίδαξε δημόσια σε σχολή στην Κίνα, και ο Bruce Lee ήταν ένας από τους μαθητές του. Στη Δύση, με οργανωμένο πλέον τρόπο και με προοπτική ανάπτυξης, ήρθε από τον διάδοχο του Yip Man, τον Leung Ting, σε μία περίοδο μεταξύ 1975 και 1980.
Από την πρώτη κι όλας δεκαετία, το Wing Tsjun γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ανάπτυξη στην Ευρώπη. Έφτασε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις 3.000 σχολές και ο Grand Master Leung Ting χαρακτηρίστηκε ο πιο επιτυχημένος δάσκαλος Kung-Fu όλων των εποχών.
Σταδιακά, μέσα από την ανάπτυξη του Wing Tsjun στην Ευρώπη, ο δυτικός τρόπος σκέψης πέρασε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Το σύστημα ξέφυγε από τον αυστηρό και μακροχρόνιο τρόπο εκπαίδευσης της παραδοσιακής κινέζικης φιλοσοφίας. Έγινε πιο προσιτό στον απλό άνθρωπο και προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και στον τρόπο ζωής της.
Tο Wing Tsjun, ποτέ δεν θεωρήθηκε «πολεμική τέχνη» με τη σημερινή της σημασία (δηλαδή άθλημα). Απέφυγε να μεταλλαχτεί για τις ανάγκες μίας αθλητικής προσέγγισης, κρατώντας τις βασικές αρχές και τον σκοπό της ύπαρξής του: την αυτοάμυνα. Και η αυτοάμυνα στον δρόμο, δυστυχώς δεν ακολουθεί ποτέ αθλητικούς κανόνες.
Στόχος αυτού του συστήματος αυτοάμυνας ήταν και είναι, να μεταδώσει τις γνώσεις και τις τεχνικές που καθιστούν κάποιον ικανό να ενεργεί και να τα βγάζει πέρα σε επικίνδυνες καταστάσεις.
Ακολουθώντας έξυπνες βασικές αρχές και κανόνες δύναμης, αλλά και με τη βοήθεια της αίσθησης της αφής και των κλειδώσεων, καταφέρνει το σωματικό μέγεθος και η δύναμη να μην παίζουν κανένα ρόλο.
Σήμερα, το Wing Tsjun θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας παγκοσμίως.